Astaxanthin

Visste du detta om astaxanthin?

Astaxanthin (Astaxantin) är en antioxidant och en karotenoid. Karotenoider är organiska fettlösliga färg- och näringsämnen som förekommer bland annat i växter, alger, svampar och vissa bakterier. Ämnet är ett xantofyll alltså ett gult pigment som finns i alla gröna blad. Liksom många karotenoider är astaxantin ett färgstarkt pigment och lika så fettlösligt.

Det återfinns naturligt i mikroalger, jäst, lax, forell, krill, räkor, skaldjur och andra kräftdjur samt i fjädrarna hos vissa fåglar. Forskaren Basil Weedon var den första att studera och klassificera ämnet.

Uppdatering 2020-11-16 ❤️ Om du är aktiv och vill hålla dig frisk och pigg rekommenderar jag dessa 4 mg kapslar ASTAXIN, brukar skickas omgående och frakten är fri. -Alfred

Det är denna antioxidanten ger skaldjur, så som räkor och krabbor, sin rödaktiga färg.

 

astaxanthin pulver

Astaxanthin i pulverform.

 

Till skillnad mot många andra karotenoider så konverterar inte kroppen astaxanthin till vitamin A. För höga nivåer av vitamin A i kroppen är skadligt medan rent astaxantin är ofarligt för kroppen. Ämnet har en något mindre antioxidativ förmåga än andra karotenoider.

Astaxanthin är ett naturligt förekommande näringsämne i maten och finns också som kosttillskott. Tillskott av ämnet är menade för konsumtion av människor och djur. Det kan också användas i t.ex. fiskodlingar. Kommersiell produceras astaxanthin både från naturliga källor och framställs på syntetiskväg.

Det amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) och Europeiska Unionen (EU) har godkänt astaxanthin som Livsmedelsfärgämnen med E-nummer E161j.

Astaxanthin molekyl (strukturformel)

Astaxanthin är en antioxidant. Strukturformel för molekylen ovan.

Hur astaxanthin används

“… kan leda till nya viktiga användningsområden för astaxantin som agent för läkemedel vilka är olösliga i vatten och ge utvecklare av livsmedelsfärgämne nya intressanta möjligheter”

Nobelpristagaren George Wald, 1948.

Astaxanthin används som fodertillskott för lax, skaldjur, kyckling och äggproduktion. Oavhängigt källa så ger astaxantin många vinster förutom som färgämne. Det har till exempel visats vara viktigt för bra tillväxt och överlevnad.

Enligt den kända amerikanska mega-siten WebMD används astaxanthin bland annat för att behandla Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, stroke, höga kolesterolvärden och åldersförändringar i gula fläcken. Det har också förekommit studier där denna antioxidant har använts för att minska risken att drabbas av cancer. Positiva effekter har också påvisats för ögon (bättre syn), hud (skydd mot UV-strålning) och fertilitet (bättre spermier).

Astaxanthin för fisk och skaldjur

Det huvudsakliga användningsområdet för astaxantin idag är som fodertillskott för att påverka färgsättningen hos bland annat odlad lax och äggulor. Syntetiska karotenoider som färgämne för gul, röd och orange färg står för mellan 15-25% av kostnaderna för framställning av kommersiellt laxfoder. Idag produceras i princip all astaxanthin för fodertillskott på syntetisk väg från petrokemiska källor, alltså olja. Även om astaxanthin utgör en minimal del av laxfodret, 50-100 ppm, så representerar det en foderkostnad på upp till 20 procent.

Astaxanthin i mat

Naturligt förekommande finns detta ämne i lax (framför allt i vildlax, t.ex. Indianlax (Sockeye salmon, Oncorhynchus nerka). Andra källor är Nordhavsräkan (den “vanliga” räkan som du köper i affären) samt krill. Generellt kan man säga att ju mer intensivt rödare mat desto mer astaxinthin innehåller den, fler exempel på “röd” mat är kräftor, krabba, hummer och fisken röd snapper.

Fördelarna och effekter när du tar astaxanthin som kosttillskott

Vad är astaxanthin bra för? Astaxanthin används primärt som kosttillskott och forskning visar att tack vare den kraftigt antioxidant verkan som astaxanthin har finns potentiella hälsovinster vad det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, immunförsvar, inflammationer och nervsjukdomar. Vissa forskare har påvisat möjligheten som cancer hämmande ämne. Astaxanthin anses också hjälpa kroppen mot oxidativa skador på vävnad (hud). Anekdotisk evidens påvisar även positiv effekt på manlig fertilitet (bättre spermier). Astaxanthin biverkningar är okända och inga negativa effekter har påvisats trots att antioxidanten har använts i ett flertal studier. Är du gravid eller ammar är rekommendationen att avstå detta kosttillskott.

Var du kan köpa astaxanthin

Astaxanthin pulver framställs bland annat av BioReal Sweden AB AstaReal AB (bästa astaxanthin i Sverige, och bäst i test) och saluförs via lokala distributörer (bland annat Apoteket) under varumärket AstaREAL®/Astaxin®. Astaxanthin finns att köpa i olika former. Astaxanthin pulver är ett torrt rött pulver med minst 5 % astaxanthin innehåll. Pulvret används främst som livsmedelstillsats. Produkter finns även att köpa i flytande form och kapslad form. Kapslar används främst som kosttillskott.

Märk väl! Kapslar brukar vara det bästa alternativet t.ex. dessa kapslar (4 mg astaxinthin) om du är aktiv och vill hålla dig frisk – utnyttja det fraktfria alternativet som skickas samma dag… :-)

Ett annat alternativ är att köpa kosttillskott i form av krillolja, som förutom omega 3 även innehåller relativt mycket astaxanthin.

Lär mer om kosttillskottet Astaxin som innehåller astaxanthin.

No comments yet.

Leave a Reply

https://www.krillolja.se/