Astaxanthin

Visste du detta om astaxanthin?

Astaxanthin (Astaxantin) är en antioxidant och en karotenoid. Karotenoider är organiska fettlösliga färg- och näringsämnen som förekommer bland annat i växter, alger, svampar och vissa bakterier. Ämnet är ett xantofyll alltså ett gult pigment som finns i alla gröna blad. Liksom många karotenoider är astaxantin ett färgstarkt pigment och lika så fettlösligt.

Det återfinns naturligt i mikroalger, jäst, lax, forell, krill, räkor, skaldjur och andra kräftdjur samt i fjädrarna hos vissa fåglar. Forskaren Basil Weedon var den första att studera och klassificera ämnet.

astaxanthin pulver

Astaxanthin i pulverform.

 

PS! De flesta får bra effekt av dessa 4 mg kapslar ASTAXIN (läs först recensionerna!), brukar skickas omgående och frakten är fri…

Till skillnad mot många andra karotenoider så konverterar inte kroppen astaxanthin till vitamin A. För höga nivåer av vitamin A i kroppen är skadligt medan rent astaxantin är ofarligt för kroppen. Ämnet har en något mindre antioxidativ förmåga än andra karotenoider.

Astaxanthin är ett naturligt förekommande näringsämne i maten och finns också som kosttillskott. Tillskott av ämnet är menade för konsumtion av människor och djur. Det kan också användas i t.ex. fiskodlingar. Kommersiell produceras astaxanthin både från naturliga källor och framställs på syntetiskväg.

Det amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) och Europeiska Unionen (EU) har godkänt astaxanthin som Livsmedelsfärgämnen med E-nummer E161j.

Astaxanthin molekyl (strukturformel)

Astaxanthin är en antioxidant. Strukturformel för molekylen ovan.

Hur astaxanthin används

“… kan leda till nya viktiga användningsområden för astaxantin som agent för läkemedel vilka är olösliga i vatten och ge utvecklare av livsmedelsfärgämne nya intressanta möjligheter”

Nobelpristagaren George Wald, 1948.

Astaxanthin används som fodertillskott för lax, skaldjur, kyckling och äggproduktion. Oavhängigt källa så ger astaxantin många vinster förutom som färgämne. Det har till exempel visats vara viktigt för bra tillväxt och överlevnad.

Enligt den kända amerikanska mega-siten WebMD används astaxanthin bland annat för att behandla Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, stroke, höga kolesterolvärden och åldersförändringar i gula fläcken. Det har också förekommit studier där denna antioxidant har använts för att minska risken att drabbas av cancer.

Astaxanthin för fisk och skaldjur

Det huvudsakliga användningsområdet för astaxantin idag är som fodertillskott för att påverka färgsättningen hos bland annat odlad lax och äggulor. Syntetiska karotenoider som färgämne för gul, röd och orange färg står för mellan 15-25% av kostnaderna för framställning av kommersiellt laxfoder. Idag produceras i princip all astaxanthin för fodertillskott på syntetisk väg från petrokemiska källor, alltså olja. Även om astaxanthin utgör en minimal del av laxfodret, 50-100 ppm, så representerar det en foderkostnad på upp till 20 procent.

Fördelarna när du tar astaxanthin som kosttillskott

Astaxanthin används primärt som kosttillskott och forskning visar att tack vare den kraftigt antioxidant verkan som astaxanthin har finns potentiella hälsovinster vad det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, immunförsvar, inflammationer och nervsjukdomar. Vissa forskare har påvisat möjligheten som cancer hämmande ämne. Astaxanthin anses också hjälpa kroppen mot oxidativa skador på vävnad. Astaxanthin biverkningar är okända och inga negativa effekter har påvisats trots att antioxidanten har använts i ett flertal studier.

Var du kan köpa astaxanthin

Astaxanthin pulver framställs bland annat av BioReal Sweden AB (i Sverige) och saluförs via lokala distributörer under varumärket AstaREAL®. Astaxanthin finns att köpa i olika former. Astaxanthin pulver är ett torrt rött pulver med minst 5 % astaxanthin innehåll. Pulvret används främst som livsmedelstillsats. Produkter finns i flytande form och kapslad form.

Märk väl! Kapslar brukar vara det bästa alternativet t.ex. denna naturliga källa till astaxinthin (4 mg kapslar) ,utnyttja det fraktfria alternativet.

Ett annat alternativ är att köpa kosttillskott i form av krillolja, som förutom omega 3 även innehåller relativt mycket astaxanthin.

Lär mer om kosttillskottet Astaxin som innehåller astaxanthin.

No comments yet.

Kommentera

https://www.krillolja.se/