Astaxanthin 🔴

Astaxanthin (Astaxantin) är en antioxidant och en karotenoid. Karotenoider är organiska fettlösliga färg- och näringsämnen som förekommer bland annat i växter, alger, svampar och vissa bakterier. Ämnet är ett xantofyll alltså ett gult pigment som finns i alla gröna blad. Liksom många karotenoider är astaxantin ett färgstarkt pigment och lika så fettlösligt.

❤️ Super Astaxantin, högdoserat med 8 mg astaxantin >>

Uppdaterad 22:e januari 2024: justerade rekommendation och adderade fler referenser.

Snabbfakta

De flesta vet att C-vitamin är en kraftfull antioxidant, men visste du att Astaxanthin är 6 000 gånger kraftfullare än C-vitamin?

Astaxanthin är en av världens mest potenta antioxidanter och har ett flertal olika hälsofördelar som vi kommer att diskutera på den här sidan.

Vad är Astaxanthin exakt? Astaxanthin är en potent antioxidant karotenoid som produceras naturligt i sötvattensmikroalger. Karotenoider är det som ger ett orange eller rött utseende till frukt och vissa djur (som till exempel lax) och vissa grönsaker (morötter).

En av Astaxanthins mest utmärkande egenskaper är dess förmåga att bibehålla dess antioxidantfördelar under hela dess metaboliseringsprocess. Vilket betyder, till skillnad från många andra tillskott, omvandlas Astaxanthin aldrig till en ”pro-oxidant”.

En antioxidant

Astaxantin återfinns naturligt i mikroalger, jäst, lax, forell, krill, räkor, skaldjur och andra kräftdjur samt i fjädrarna hos vissa fåglar. Forskaren Basil Weedon var den första att studera och klassificera ämnet. Det är denna antioxidanten ger skaldjur, så som räkor och krabbor, sin rödaktiga färg.

Antioxidanter är konstgjorda eller naturliga ämnen som kan förhindra eller fördröja vissa typer av cellskador. Kost med mycket grönsaker och frukt, som är bra källor av antioxidanter, har visat sig främja en frisk kropp; forskning har dock inte kunna visat att antioxidanttillskott kan förebygga sjukdomar. Exempel på antioxidanter inkluderar vitamin C och E, selen och karotenoider, såsom betakaroten, lykopen, lutein och zeaxantin. Denna sida ger grundläggande information om antioxidanten astaxantin, sammanfattar vad vetenskapen säger om antioxidanten och hälsa, och föreslår källor för ytterligare information.

 

astaxanthin pulver
Astaxanthin i pulverform.

 

Till skillnad mot många andra karotenoider så konverterar inte kroppen astaxanthin till vitamin A. För höga nivåer av vitamin A i kroppen är skadligt medan rent astaxantin är ofarligt för kroppen. Ämnet har en något mindre antioxidativ förmåga än andra karotenoider.

Astaxanthin är ett naturligt förekommande näringsämne i maten och finns också som kosttillskott. Tillskott av ämnet är menade för konsumtion av människor och djur. Det kan också användas i t.ex. fiskodlingar. Kommersiell produceras astaxanthin både från naturliga källor och framställs på syntetiskväg.

Det amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) och Europeiska Unionen (EU) har godkänt astaxanthin som Livsmedelsfärgämnen med E-nummer E161j.

Astaxanthin molekyl (strukturformel)
Astaxanthin är en antioxidant. Strukturformel för molekylen ovan.

Hur astaxanthin används

“… kan leda till nya viktiga användningsområden för astaxantin som agent för läkemedel vilka är olösliga i vatten och ge utvecklare av livsmedelsfärgämne nya intressanta möjligheter”

Nobelpristagaren George Wald, 1948.

Astaxanthin används som fodertillskott för lax, skaldjur, kyckling och äggproduktion. Oavhängigt källa så ger astaxantin många vinster förutom som färgämne. Det har till exempel visats vara viktigt för bra tillväxt och överlevnad.

Enligt den kända amerikanska mega-siten WebMD används astaxanthin bland annat för att behandla Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, stroke, höga kolesterolvärden och åldersförändringar i gula fläcken. Det har också förekommit studier där denna antioxidant har använts för att minska risken att drabbas av cancer. Positiva effekter har också påvisats för ögon (bättre syn), hud (skydd mot UV-strålning) och fertilitet (bättre spermier).

Astaxanthin för fisk och skaldjur

Det huvudsakliga användningsområdet för astaxantin idag är som fodertillskott för att påverka färgsättningen hos bland annat odlad lax och äggulor. Syntetiska karotenoider som färgämne för gul, röd och orange färg står för mellan 15-25% av kostnaderna för framställning av kommersiellt laxfoder. Idag produceras i princip all astaxanthin för fodertillskott på syntetisk väg från petrokemiska källor, alltså olja. Även om astaxanthin utgör en minimal del av laxfodret, 50-100 ppm, så representerar det en foderkostnad på upp till 20 procent.

Astaxanthin i mat

Naturligt förekommande finns detta ämne i lax (framför allt i vildlax, t.ex. Indianlax (Sockeye salmon, Oncorhynchus nerka). Andra källor är Nordhavsräkan (den ”vanliga” räkan som du köper i affären) samt krill. Generellt kan man säga att ju mer intensivt rödare mat desto mer astaxinthin innehåller den, fler exempel på ”röd” mat är kräftor, krabba, hummer och fisken röd snapper.

Fördelarna och effekter när du tar astaxanthin som kosttillskott

Vad är astaxanthin bra för? Astaxanthin används primärt som kosttillskott och forskning visar att tack vare den kraftigt antioxidant verkan som astaxanthin har finns potentiella hälsovinster vad det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, immunförsvar, inflammationer och nervsjukdomar. Vissa forskare har påvisat möjligheten som cancer hämmande ämne. Astaxanthin anses också hjälpa kroppen mot oxidativa skador på vävnad (hud). Anekdotisk evidens påvisar även positiv effekt på manlig fertilitet (bättre spermier). Astaxanthin biverkningar är okända och inga negativa effekter har påvisats trots att antioxidanten har använts i ett flertal studier. Är du gravid eller ammar är rekommendationen att avstå detta kosttillskott.

Säkerhet: Höga doser av antioxidanttillskott kan i vissa fall vara skadliga. Till exempel, resultaten av vissa studier har kopplat användningen av högdos beta-karoten ger en ökad risk för lungcancer hos rökare och användning av högdos vitamin E-tillskott ger ökade risker för hemorragisk stroke (en typ av stroke orsakad av blödning i hjärnan) och prostatacancer.

Frågor och svar

Vad är astaxanthin?

Astaxantin är ett rött pigment som finns i en mängd olika naturliga organismer. Det är en karotenoid som liknar betakaroten och lutein som har antioxidativa egenskaper och produceras av växter och mikroalger som skydd mot miljöskador som UV-strålning. På grund av sin unika sammansättning är astaxantin betydligt mer antioxidativt och cellskyddande än andra naturliga karotenoider.

Var finns astaxanthin i naturen?

Astaxantin finns i en rad olika organismer, men är vanligast i mikroalger. I huvudsak fungerar astaxanthin som ett skydd som förhindrar skador på algerna vid miljöstress (vatten- eller livsmedelsbrist eller extrema väderförhållanden). I Haematococcus pluvialis är produktionen av astaxanthin en överlevnadsmekanism som gör att mikroalgerna kan överleva i över 20 år under förhållanden som annars skulle vara relativt ogästvänliga.

Haematococcus pluvialis är en mikroalgsart som kännetecknas av sin förmåga att ackumulera betydande koncentrationer av astaxanthin. Astaxantin är en mycket värdefull karotenoid på världshandelsmarknaden.

Att tänka på

  • Astaxanthin är ett pigment som finns i vissa fisk- och skaldjur, t.ex. lax och krill, och används som färgämne och kosttillskott. Vissa människor kan vara allergiska mot astaxanthin, och konsumtion av stora mängder astaxanthinrika skaldjur kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa individer.
  • Astaxantintillskott regleras inte av någon myndighet och kvaliteten och renheten hos dessa tillskott kan variera. Det är viktigt att välja högkvalitativa astaxanthintillskott som har testats för renhet och säkerhet.
  • Astaxanthin kan interagera med vissa mediciner, till exempel blodförtunnande medel, och kan orsaka biverkningar om det tas i stora mängder. Det är viktigt att tala med en vårdgivare innan du använder astaxanthintillskott, särskilt om du tar andra mediciner.
  • Det finns begränsad forskning om den långsiktiga säkerheten och effektiviteten av astaxanthintillskott, och mer forskning behövs för att fastställa de potentiella riskerna och fördelarna med att använda dessa tillskott.
  • Vissa källor till astaxanthin, till exempel odlad lax, kan innehålla föroreningar och miljöföroreningar som kan vara skadliga för människors hälsa. Det är viktigt att välja hållbara och miljövänliga källor till astaxanthin när det är möjligt.

Var du kan köpa astaxanthin

Astaxanthin pulver framställs bland annat av AstaReal AB (bästa astaxanthin i Sverige, och bäst i test) och saluförs via lokala distributörer (bland annat Apoteket) under varumärket AstaREAL®/Astaxin®. Astaxanthin finns att köpa i olika former. Astaxanthin pulver är ett torrt rött pulver med minst 5 % astaxanthin innehåll. Pulvret används främst som livsmedelstillsats. Produkter finns även att köpa i flytande form och kapslad form. Kapslar används främst som kosttillskott.

Kapslar brukar vara det bästa alternativet t.ex. ✅ dessa kapslar (4 mg astaxinthin) om du är aktiv och vill hålla dig frisk – utnyttja det fraktfria alternativet som skickas samma dag.

Ett annat alternativ är att köpa kosttillskott i form av krillolja eller fiskolja, som förutom omega 3 även innehåller relativt mycket astaxanthin (samt fosfolipider).

Lär mer om kosttillskottet Astaxin som innehåller astaxanthin.

Lämna en kommentar