Fördelar

Här kan du läsa om de tre viktigaste delarna av krillolja samt vilka fördelar krillolja kan ha på din hälsa och ditt välbefinnande.

Krillolja tillverkas av krillarten Euphausia superba och består huvudsakligen av tre delar:

  1. Omega 3-fettsyror (EPA och DHA, liksom dem i fiskolja)
  2. Fosfolipider (byggstenar till cellernas membran)
  3. Astaxanthin (en antioxidant)

En kliniskstudie utförd vid University of Montreal där man använde ett vanligt kosttillskott med krillolja påvisade en signifikant minskning av mensvärk och emotionella svängningar vid Premenstruellt syndrom, PMS. Andra studier har också har visat positiva effekter mot höga kolesterol värden och höga nivåer av triglycerid. Ytterliggare andra tillstånd där krillolja kan ha positiva effekter är bland annat artrit, hjärt och kärlsjukdomar, immunförsvar samt minne och inlärning.

Euphausia superba
Euphausia superba, krill som främst återfinns i Antarktiska oceanen.

 

Krillolja innehåller en hög koncentration, upp till 40 procent, av de två Omega 3-fettsyrorna EPA och DHA. De utgör tillsammans den viktigaste delen av krilloljan och består till största delen av de fosfolipidaformerna fosfatidylkolin (25 procent) och fosfatidyletanolamin (14 procent).

Antiantioxidanterna i krilloljan skyddar denna från att oxidera och härskna och består främst av de två kraftfulla karotenoiderna astaxantin och kantaxantin.

Här får du koll på vad krillolja är eller lär dig mer om fördelarna med krillolja här.