Omega 3

Även om omega 3-fettsyror har varit kända som avgörande för normal tillväxt och hälsa sedan 1930-talet, har medvetenhet om de positiva hälsoeffekterna ökat kraftigt först under de senaste åren.

Här hittar du information kring olika hälsovinster (och eventuella biverkningar) av omega 3. Vad är omega 3 bra för? Kan du och ditt barn bli smartare och friskare av omega? Behöver du verkligen omega 3 tillskott? Vad är bästa källan till omega 3 och vilket tillskott ska du välja, tabletter eller kapslar? Krillolja eller fiskolja? Vad gäller för dig som är gravid eller för dig som tränar?

På denna sida, och andra undersidor här, hittar du information kring dessa frågeställningar och mycket mer.

Nya versioner av omega 3-fettsyror, som t.ex. E-EPA och kombinationer av E-EPA och E-DHA, har fäst uppmärksamheten på renat och effektivare produkter än de traditionella.

I USA säljs ofta nya versioner som receptbelagda läkemedel, såsom Lovaza.

I Europeiska unionen finns de som kosttillskott.

Omega 3 snabbfakta

 1. Omega 3-fettsyror är nödvändiga för vår hälsa men våra kroppar kan inte själva tillverka omega 3, alltså att vi måste äta livsmedel med omega 3 för att få i oss omega 3. Av denna enkla anledning kallas omega 3-fettsyror för essentiella fettsyror (livsnödvändiga).
 2. Fettsyror är byggstenar i kroppens fettmolekyler. Dessa fettmolekyler utgör det fett som finns i vår mat och våra kroppar.
 3. Forskare har kommit fram till att långa fettsyrorna EPA och DHA, även kända som just omega 3, är de två viktigaste när det kommer till vår hälsa
 4. Att få i sig tillräckligt med EPA och DHA omega 3-fettsyror är viktigt för vår generella hälsa och välbefinnande
 5. Omega 3 (EPA och DHA) får man lättast i sig genom att äta olika typer av kallvattenfisk, typiskt feta fiskar, t.ex. lax och makrill. Ett alternativ kan också vara att ta någon form av kosttillskott t.ex. fiskolja.
 6. Växter innehåller en form av omega 3 som kallas ALA. För att kroppen ska kunna tillgodo göra sig denna typ av omega 3 måste den först konverteras till EPA och DHA. Kroppens förmåga att konvertera ALA till EPA och DHA är dock mycket begränsad.
 7. Generellt gäller att omega 3 har en antiinflammatorisk effekt för en kropp medans omega 6 i stället har en inflammatorisk effekt. Både omega 3 och omega 6 är nödvändiga för oss, men det är viktigt att intaget av dessa båda fettsyror är i balans. För mycket omega 6 i relation till omega 3 har en negativ inverkan på vår hälsa.
 8. Standard rekommendationen i många länder och från vissa hälsoorganisationer är att konsumera minst 500mg EPA och DHA per dygn.
 9. Beroende på hur ens dagliga matvanor kan det vara lämpligt att konsumera mer omega 3 i form av tillskott (eller genom att äta t.ex. mer fet fisk).
 10. För gravida och ammande, samt spädbarn, är det speciellt viktigt att få i sig tillräckliga mängder av omega 3.
 11. Marina former av omega 3-fettsyror är några av världens mest studerade näringsämnen.

Kosttillskott med omega 3

Det finns flera olika typer av kosttillskott med omega 3. De absolut vanligaste är kapslar med fiskolja, kapslar med krillolja och linfröolja.

Kapslar med fiskolja

Fiskolja är den vanligaste formen av omega 3-tillskott.

Omega-3 kapslar med fiskolja

Kapslar med krillolja

Krillolja anses av många vara en av de bättre formerna av omega 3-tillskott.

omega 3 kapslar 600px

Grönlands inuiter

Hälsovinsterna med långkedjiga omega 3-fettsyror – DHA och EPA  – är de mest kända.

Dessa upptäcktes på 1970-talet av forskare som studerade Grönlands inuiter. De grönländska inuiterna konsumerade stora mängder fett från fisk och skaldjur, men uppvisade nästan inga hjärt-kärlsjukdomar.

Den höga nivån av omega 3-fettsyror som förbrukas av inuiterna minskade triglycerider, hjärtfrekvens, blodtryck och åderförkalkning.

Mer om hälsovinster med omega 3 >>

Vad säger myndigheterna

Den 8 september 2004, gav den amerikanska hälsovårdsmyndigheten ”kvalificerad hälsopåstående” status för EPA och DHA n-3 fettsyror, och anger att ”stödjande, men inte avgörande forskning visar att konsumtionen av EPA och DHA fettsyror syror kan minska risken för kranskärlssjukdom”.

De uppdaterade och ändrade samtidigt sina hälsoråd och risker för 2001. För närvarande accepterar inte tillsynsmyndigheter att det finns tillräckliga bevis för någon av de eventuella vinsterna av DHA och EPA annat än för kardiovaskulär hälsa.

Den kanadensiska regeringen har insett vikten av DHA omega 3 och uttalar sig om DHA: ”omega 3-fettsyror stödjer den normala utvecklingen av hjärnan, ögon och nerver”.

Se också omega 3 och cancer >>

Omega 3 vad är det egentligen?

Forskare har sedan länge vetat att din och min kropp, din och min hjärna är beroende av en speciell typ fett som kallas för omega 3-fettsyror.

Denna typ av fett behövs för att din hjärna och kropp ska kunna utvecklas på ett hälsosamt sätt.

Forskare har också kunnat visa att din kropp inte självt kan tillverka dessa fettsyror. Det betyder allstå att du måste få i dig dessa typer av fett genom maten som du äter. Trots hetsen mot fet mat är alltså vissa fetter livsnödvändiga att få i sig.

Dessa omega 3-fettsyror har framför allt två viktiga funktioner i din kropp.

 • Till att börja med så behövs det för att bygga upp dina celler (nämligen dina cellmembraner, eller cellernas ”skal”).
 • För det andra så påverkar omega 3-fettsyror (och även omega 6-fettsyror) inflammationer i din kropp.

Det är speciellt viktigt att det finns god tillgång till dessa fettsyror vid uppbyggnad av dina hjärnceller.

Lär dig hur omega 3 fungerar >>

Hur får du i dig omega 3?

Du får i dig omega 3 via maten du äter.

Det finns i princip två typer av omega 3 som du kan få via olika typer av mat. Dessa två typer har olika struktur och är olika lätt för din kropp att tillgodo göra sig.

Den bästa sorten kallas för EPA och DHA (så kallade långa fettsyror).

Dessa typer av omega 3 får du till exempel i dig genom att äta fet fisk (eller genom att ta kosttillskott med fiskolja). Till exempel makrill, strömning, sill, lax och även skaldjur såsom krill. Forskare har hittat belägg för att det finns en större mängd i fisk som lever i det vilda, detta allstå jämfört med till exempel odlad lax från Norge. Även odlad fisk innehåller dock relativt stora mängder av EPA och DHA.

Dessa två typer av fett finns också i djur som är uppfödda på gräs.

Mer om fiskolja och omega 3 >>

Den näst bästa sorten kallas för ALA (så kallade korta fettsyror). Denna typ av omega 3 finns fram för allt i växter. Typiska källor till ALA är linfröolja och i viss mån även rapsolja. Innan din kropp kan använda den så kallade korta fettsyran, ALA, behöver din kropp först omvandla den till EPA och DHA. Din kropp klarar dock bara av att omvandla en liten del av ALA till EPA och DHA.

Detta betyder helt enkelt att ALA har ett begränsat värde jämfört med EPA och DHA.

Mer om så kallad ALA konvertering här >>

Länkar

 1. Omega-3 kan mildra depression
 2. Obalans mellan omega 6 och omega 3 hotar hälsan
 3. Omega-3-fettsyra
 4. Om triglycerider

Lämna en kommentar