Fosfolipider

HÀr fÄr du koll pÄ vad fosfolipider Àr och varför dom Àr bra.

Fosfolipider Àr en grupp av fetter och en av huvud byggstenarna i vÄra cellmembraner. Fosfolipider finns i flera olika former och den första formen som identifierades var fett lecitin, ett fettÀmne som finns i alla celler, eller fosfatidylkolin (Phosphatidylcholine) frÄn Àggula. Det upptÀcktes Är 1847 av en fransk kemist och apotekare vid namn Theodore Nicolas Gobley.

Fosfolipider och kolesterol Àr de tvÄ vanligaste fetterna i mÀnniskokroppen.

Andra former av fosfolipider Àr bland andra:

  1. Phosphatidic acid (phosphatidate)
  2. Phosphatidylethanolamine (cephalin)
  3. Phosphatidylserine

Lecitin i krillolja Àr fosfolipider

Lecitin utvinns lĂ€tt frĂ„n ett flertal olika kĂ€llor sĂ„ som Ă€ggula eller sojabönor frĂ„n vilka de utvinns mekaniskt eller kemiskt med hjĂ€lp av hexan. Lecitin har E-nummer E322 och anvĂ€nds som emulgeringsmedel i mĂ„nga produkter. Lecitin, eller fosfatidylkolin, Ă„terfinns ocksĂ„ i krillolja och kallas dĂ„ för marint lecitin. Namnet har sitt ursprung i det grekiska ordet lekithos (λΔÎșÎčÎžÎżÏ‚) som betyder Ă€ggula och namngavs av Theodore Nicolas Gobley.

Fosfolipider i form av lecitin Àr delvis vattenlösligt vilket gör att de lÀtt tas upp av kroppen dÀr de bygger upp vÄra cellmembraner.

Varför tillskott med fosfolipider Àr bra för dig

Vid födsel och under spÀdbarnsÄren Àr koncentrationen av lecitin hög, Ànda upp till 90 % av cellmembranen kan bestÄ av lecitin. Vid naturligt Äldrande sjunker halten och kan vara sÄ lÄg som 10 % hos Àldre personer. Vissa forskare har dÀrför framfört möjligheten att med ett dagligt tillskott av lecitin som en metod att bromsa biologiskt Äldrande och att förbÀttra minneskapacitet.

Andra studier har visat pÄ en möjlig positiv effekt av lecitin vid leverskador. En studie visar pÄ en lÀkande effekt av lecitin tillskott vid hepatit A, B och C. Lecitin tillskott för kroniskt aktiv hepatit visade en signifikant minskad sjukdoms aktivitet.

Comments are closed.

https://www.krillolja.se/