Fosfolipider

Här får du koll på vad fosfolipider är och varför dom är bra.

Fosfolipider är en grupp av fetter och en av huvud byggstenarna i våra cellmembraner. Fosfolipider finns i flera olika former och den första formen som identifierades var fett lecitin, ett fettämne som finns i alla celler, eller fosfatidylkolin (Phosphatidylcholine) från äggula. Det upptäcktes år 1847 av en fransk kemist och apotekare vid namn Theodore Nicolas Gobley.

Fosfolipider och kolesterol är de två vanligaste fetterna i människokroppen.

Andra former av fosfolipider är bland andra:

  1. Phosphatidic acid (phosphatidate)
  2. Phosphatidylethanolamine (cephalin)
  3. Phosphatidylserine

Lecitin i krillolja är fosfolipider

Lecitin utvinns lätt från ett flertal olika källor så som äggula eller sojabönor från vilka de utvinns mekaniskt eller kemiskt med hjälp av hexan. Lecitin har E-nummer E322 och används som emulgeringsmedel i många produkter. Lecitin, eller fosfatidylkolin, återfinns också i krillolja och kallas då för marint lecitin. Namnet har sitt ursprung i det grekiska ordet lekithos (λεκιθος) som betyder äggula och namngavs av Theodore Nicolas Gobley.

Fosfolipider i form av lecitin är delvis vattenlösligt vilket gör att de lätt tas upp av kroppen där de bygger upp våra cellmembraner.

Varför tillskott med fosfolipider är bra för dig

Vid födsel och under spädbarnsåren är koncentrationen av lecitin hög, ända upp till 90 % av cellmembranen kan bestå av lecitin. Vid naturligt åldrande sjunker halten och kan vara så låg som 10 % hos äldre personer. Vissa forskare har därför framfört möjligheten att med ett dagligt tillskott av lecitin som en metod att bromsa biologiskt åldrande och att förbättra minneskapacitet.

Andra studier har visat på en möjlig positiv effekt av lecitin vid leverskador. En studie visar på en läkande effekt av lecitin tillskott vid hepatit A, B och C. Lecitin tillskott för kroniskt aktiv hepatit visade en signifikant minskad sjukdoms aktivitet.