Lovaza/Omacor

Lovaza är ett produktnamn för ett i USA receptbelagt läkemedel utvecklat av GlaxoSmithKline som består av fiskoljekapslar med omega 3.

Läkemedlet är godkänt av amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (American Food and Drug Administration, FDA) som medel för att sänka mycket höga blodvärden av triglycerider.

Huvudinnehållet är omega 3-fettsyror. Läkemedlet är ett kosttillskott som har genomgått en reningsprocess, kemiskt förändrats, produktifierats och genomgått myndigheternas läkemedelsgodkännande process.

Ur dessa aspekter är Lovaza att betrakta som ett läkemedel (ref.)

Lovaza från GlaxoSmithKline
Lovaza från GlaxoSmithKline

Varje 1 grams kapsel innehåller 38 % DHA, 47 % EPA och 17 % andra fettsyror.

Innehåll:

  • 37 procent EPA
  • 38 procent DHA
  • 17 procent andra fettsyror

Lovaza i Europa – Omacor

På den europeiska och andra större marknader utanför USA går Lovaza under produktnamnet Omacor och föreskrivs mot höga värden av triglycerider. Vid denna behandling föreskrivs antingen enbart Lovaza eller Lovaza i kombination med statiner för patienter med generellt höga blodfetter. Läkemedlet kan också föreskrivas som preventivt medel efter en hjärtattack.

Funktion – omega 3 sänker nivåerna av triglycerider

Lovaza har påvisats sänka nivåerna av triglycerider i blodet hos patienter med höga eller mycket höga värden av dessa.

Vidare har det också påvisats att sänka VLDL-kolesterol och icke-HDL-kolesterol samt öka det goda kolesterolet, HDL. Vissa patienter uppvisar en mild ökning av LDL-kolesterol. I preventiva studier på patienter med hjärtinfarkt, stroke och hjärt- och kärlsjukdomar har Lovaza uppvisat minskad dödlighet.

Mer om hur omega 3 fungerar >>

GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline hade exklusiv rätt att marknadsföra och sälja Lovaza fram till och med september 2012 varefter generiska typer av läkemedlet fick produceras och säljas.

En mängd olika produkter innehållande DHA/EPA med liknande mängder omega 3-fettsyror som Lovaza säljs för närvarande fritt i vanliga hälsokostaffärer som kosttillskott.

Mer om omega 3 >>