Lovaza/Omacor

Lovaza Àr ett produktnamn för ett i USA receptbelagt lÀkemedel utvecklat av GlaxoSmithKline som bestÄr av fiskoljekapslar med omega 3.

LÀkemedlet Àr godkÀnt av amerikanska livsmedels- och lÀkemedelsmyndigheten (American Food and Drug Administration, FDA) som medel för att sÀnka mycket höga blodvÀrden av triglycerider.

HuvudinnehÄllet Àr omega 3-fettsyror. LÀkemedlet Àr ett kosttillskott som har genomgÄtt en reningsprocess, kemiskt förÀndrats, produktifierats och genomgÄtt myndigheternas lÀkemedelsgodkÀnnande process.

Ur dessa aspekter Àr Lovaza att betrakta som ett lÀkemedel (ref.)

Lovaza frÄn GlaxoSmithKline

Lovaza frÄn GlaxoSmithKline

Varje 1 grams kapsel innehÄller 38 % DHA, 47 % EPA och 17 % andra fettsyror.

InnehÄll:

  • 37 procent EPA
  • 38 procent DHA
  • 17 procent andra fettsyror

Lovaza i Europa – Omacor

PÄ den europeiska och andra större marknader utanför USA gÄr Lovaza under produktnamnet Omacor och föreskrivs mot höga vÀrden av triglycerider. Vid denna behandling föreskrivs antingen enbart Lovaza eller Lovaza i kombination med statiner för patienter med generellt höga blodfetter. LÀkemedlet kan ocksÄ föreskrivas som preventivt medel efter en hjÀrtattack.

Funktion – omega 3 sĂ€nker nivĂ„erna av triglycerider

Lovaza har pÄvisats sÀnka nivÄerna av triglycerider i blodet hos patienter med höga eller mycket höga vÀrden av dessa.

Vidare har det ocksÄ pÄvisats att sÀnka VLDL-kolesterol och icke-HDL-kolesterol samt öka det goda kolesterolet, HDL. Vissa patienter uppvisar en mild ökning av LDL-kolesterol. I preventiva studier pÄ patienter med hjÀrtinfarkt, stroke och hjÀrt- och kÀrlsjukdomar har Lovaza uppvisat minskad dödlighet.

Mer om hur omega 3 fungerar >>

GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline hade exklusiv rÀtt att marknadsföra och sÀlja Lovaza fram till och med september 2012 varefter generiska typer av lÀkemedlet fick produceras och sÀljas.

En mÀngd olika produkter innehÄllande DHA/EPA med liknande mÀngder omega 3-fettsyror som Lovaza sÀljs för nÀrvarande fritt i vanliga hÀlsokostaffÀrer som kosttillskott.

Mer om omega 3 >>

Comments are closed.

https://www.krillolja.se/