Sälolja

Sälolja började för ungefär 30 år sedan bli en intressant källa till omega-3 fettsyror. Detta i samband med studier av Grönlands eskimåer och deras kostvanor gjorda av de danska forskarna Bang och Dyerberg, deras studier blev början på intensiva studier av de essentiella omega-3 fettsyrornas roll för kroppen och hälsan. Sälolja är liksom fiskolja och krillolja en naturlig källa till omega-3 fettsyrorna EPA och DHA. Sälolja innehåller dessutom relativt mycket av fettsyran DPA.

❤️ Detta Omega-3 tillskott, rik på DHA och EPA >>

Updatering 2022-07-08:  p.g.a. miljögifter, pris, kvalité och tillgänglighet rekommenderar vi nu endast ovanstående alternativt för tillskott av Omega-3.

 

 

sälolja

 

Bang och Dyerberg forskning under 70-talet visade på att trots ett mycket högt intag av fett hade Grönlands eskimåer en fenomenalt liten risk för hjärt- och kärlsjukdomar, hjärtattack och cancer jämfört med den Danska befolkningen. Inuiternas genomsnittliga dagliga konsumtion av sälolja är cirka 8-9 gram.

Sedan dess har det publicerats en signifikant mängd studier om hälsoeffekterna av omega-3 fettsyror. En rapport som står ut ur mängden är Minskad ledsmärta efter kortvarig administrering av sälolja hos patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (T Bjørkkjaer et al.).

Sälolja eller fiskolja är en direkt källa till EPA samt DHA och innehåller också DPA (i fiskolja c:a en femtedel jämfört med sälolja). Sälolja innehåller alltså förhållandevis mycket DPA samt relativt låga nivåer av omega-6 och omega-3 strukturen liknar människans. Sälolja refereras ofta till som en naturlig och balanserad källa till omega-3 fettsyror och används som kosttillskott, sälolja till hund kan också användas.

Sälolja utvinns från sälspäck, en fettvävnad, som är det under huden samlade tjocka fettlagret bestående av i bindväv inbäddade fettceller.

Sälolja utvinns företrädelsevis från späck av följande sälarter:

Sälolja biverkningar

Det finns inga kända rapporter med varningar, kontraindikationer eller biverkningar associerade med användning av sälolja.

Seal sälolja

Seal sälolja säljs i burkar om 100 eller 180 kapslar och rekommenderat intag är 1-4 stycken kapslar 1-2 gånger per dag.

Varje kapsel innehåller 1000 mg sälolja, varav mättade fetter 520 mg, enkelomättade fetter 195 mg, fleromättade fetter 285 mg, varav omega 3 224 mg, varav DHA 106 mg, varav EPA 76 mg, varav DPA 52 mg.

Öriga ingredienser är: antioxidationsmedel d-alpha-tokoferol samt gelatin och glycerol i kapsel.

Mer information om omega 3 här.

Frågor eller kommentarer om sälolja, skriv nedan.

3 svar på ”Sälolja”

  1. Hej, Jag har fått *order* av min läkare att köpa sälolja som också innehåller DPA då jag fått artros och RA, men hittar inte ngn återförsäljare. Finns den i kapselform? Vart kan jag köpa den och vad kostar den?

    Mvh Anne-Lie EDström

    Svara
    • Hej, mig veterligen finns det idag (2022) ingen som säljer sälolja på den svenska marknaden. Tidigare fanns ”Ruis Sälolja”, men den har försvunnit från marknaden. Kanske någon annan som har något tips? Skriv här isåfall.

      Svara

Lämna en kommentar