Funktion

De essentiella fettsyrorna, linolensyra (som i kroppen kan omvandlas till omega 3) och linolsyra för oss mÀnniskor, fick frÄn början sina namn nÀr forskare upptÀckta att de var essentiella, det vill sÀga nödvÀndiga, för normal tillvÀxt hos unga barn och djur.

Idag har dock definitionen av de essentiella fettsyrorna en striktare innebörd.

En liten mĂ€ngd omega 3 fett i maten, c:a 1 procent av totala kaloriintaget, Ă€r full tillrĂ€ckligt för normal tillvĂ€xt – att Ă€ta större mĂ€nger har mycket liten till ingen effekt pĂ„ tillvĂ€xten.

PÄ samma sÀtt har forskare upptÀckt att omega 6-fettsyra spelar en liknande roll för normal tillvÀxt. DÄ de ocksÄ upptÀckte att omega 6 hade större signifikans för utveckling och tillvÀxt av hud, njurfunktion samt underlÀttar vid förlossning. Dessa tidiga upptÀckter ledda till att forskningen koncentrerades till omega 6-fettsyror och det Àr bara pÄ senare delen av 90-talet som forskning runt omega-3 har tagit fart.

Omega 3 forskning genom tiderna

År 1966 upptĂ€cktes det att enzymer funna i substrat tagna frĂ„n tamfĂ„r konverterade omega 6-fettsyran arakidonsyra till det inflammationsfrĂ€mjande hormonet prostaglandin (som bl.a. reglerar blodtryck). Prostaglandiner pĂ„verkar smĂ€rttröskeln, pĂ„skyndar lĂ€keprocessen samt frĂ€mjar immunförsvaret i skadad och infekterad vĂ€vnad.

Under 1979 upptÀcktes ytterligare signalsubstanser av typen eikosanoider som Àven verkar som lokala hormoner och att dessa har sitt ursprung i omega 6-fettsyror. Eikosanoider har flera viktiga biologiska funktioner och har typiskt ett relativt livsspann som startar med syntes av fettsyror och slutar med ÀmnesomsÀttning av enzymer. Emellertid, om syntesen sker i större omfattning Àn omsÀttningen i kroppen uppstÄr ett överskott av eikosanoider vilket har en skadlig effekt pÄ kroppen.

Eikosanoider

Forskare har upptÀckt att ocksÄ vissa typer av omega 3-fettsyror kan konverteras till eikosanoider vilket dock sker i lÄngsammare takt. Eikosanoider frÄn omega 3-fettsyror refereras ofta till som anti-inflammatoriska men faktum Àr att de enbart Àr nÄgot mindre inflammatoriska Àn de frÄn ymega 6-fettsyror. Om bÄde omega 3- och omega 6-fettsyror finns tillgÀngliga kommer de att konkurrera om att konverters vilket innebÀr att relationen mellan omega 3- och omega 6-fettsyror direkt pÄverkar vilken typ av eikosanoider som syntetiseras.

Den hÀr mekanismen uppmÀrksammades dÄ man upptÀckta att en typ av eikosanoider spelar en viktig roll i klumpbildningen, koagulering, av blodplÀttar vilket bÄde kan orsaka blodproppar och förhindra att man förblöder. Ytterligare andra typer av eikosanoider fanns vara viktiga för immunförsvaret och anti-inflammatoriska respons och dÀrför relevanta för ledinflammation (artrit), autoimmuna sjukdomar, astma (ett inflammatoriskt syndrom) samt ÄterhÀmtning efter en infektion.

Dessa upptÀckter har lett till ett större intresse för att försöka kontrollera syntesen av omega 3/6 eikosanoider.

Det enklaste sÀtt skulle vara att helt enkelt konsumera mer omega 3- och mindre omega 6-fettsyror. Till exempel via kosttillskott med fiskolja.

omega-3_kapsel_med_fiskolja

Vid försök med tillskott av omega 3-fettsyran EPA verkar denna syntetisera potenta anti-inflammatoriska molekyler vilket delvis skulle kunna förklara de positiva effekterna av fiskolja.

Omega 3-fettsyrorna DHA och EPA kan ocksÄ direkt pÄverka celler och dÀrigenom verka anti-inflammatoriska och pÄverka insulinkÀnsligheten hos möss, lÀs mer om omega-3 hÀr >>.

Comments are closed.

https://www.krillolja.se/