Vad

Här får du koll på vad krillolja är, hur de utvinns och hur det skyddar dina celler genom en mycket speciell antioxidant.

Krillolja är en olja naturligt rik på Omega 3 vilken utvinns ur krill. Krill är räkliknande kräftdjur som är cirka 1 till 6 cm långa. De lever i havet där de huvudsakligen livnär sig på växtplankton. De är nästan längst ner i näringskedjan och äts av valar, sälar, pingviner, bläckfiskar och fisk.

Yrkesfiske av antarktisk krill sker huvudsakligen i Antarktiska oceanen och norra Stilla havet längs kusterna i Kanada och Japan. Krill som är fångas används som foder i fiskodlingar och akvarium, bete till sportfiske eller äts som mat. I Japan kallas krill fångad för mat okiami (オキアミ).

Okiami krill från Japan
Okiami krill från Japan

Krillolja, oljan som är finns naturligt i krill, extraheras och säljs som ett kosttillskott. Det säljs i hälsokostaffärer och på nätet i kapselform.

Krillolja ger dig omega-3 och skyddar dig med antioxidanter

Krilloljan innehåller omega 3-fettsyror vilka är den främsta orsaken till att den har blivit populär som ett kosttillskott. En annan anledning till att krillolja börjar bli populär är att den innehåller en antioxidant som kallas astaxanthin. De mikroalger som krill äter producerar det klarröda pigment astaxantin som ger krill och andra kräftdjur som hummer och räkor sin röd-rosa färg.

Antioxidanter skyddar kroppens celler från skador av fria radikaler, instabila ämnen som tros bidra till att vissa kroniska sjukdomar. Till skillnad från många andra antioxidanter kan astaxantin passera blod-hjärnbarriären och därför teoretiskt sett kunna skydda ögat, hjärnan och centrala nervsystemet från skador av fria radikaler.

⇒  Tillverkare av krillolja