Cancer & omega 3

Flera studier pekar pÄ en möjlighet till minskad cancerrisk vid tillskott med omega 3-fettyror.

Dessa resultat Àr dock omtvistade.

Framför allt vad det gÀller bröstcancer, koloncancer (cancer i tjocktarmen) och prostatacancer.

cancer

Omega 3-fettsyror reducerade tillvÀxten i prostata tumörer och ökade antalet överlevande patienter. Varken de lÄnga (EPA, DHA) eller korta (ALA) fettkedjorna av omega 3 har kunnat knytas till en ökad risk av bröstcancer. Höga nivÄer av DHA, den vanligast omega 3-fettsyran i membranet pÄ röda blodkroppar, har dock associerats till minskad risk för bröstcancer.

Forskning kring omega 3 och cancer

I en artikel frÄn 2006 publicerad i den amerikanska lÀkemedelstidningen, Journal of the American Medical Association, konstaterades att men efter en statistiskstudie av mÄnga andra frÄn varierande lÀnder och folkgrupper inte kunde konstatera nÄgra samband mellan omega 3-fettsyror och cancer.

Detta Àr i linje med en studie i den brittiska lÀkemedelstidningen, British Medical Journal (ref.), pÄ studier fram t.o.m. februari 2002 dÀr man heller inte kunde konstatera nÄgra tydliga samband mellan omega 3-fettsyror och total dödlighet, hjÀrt- och kÀrlsjukdomar och cancer.

En studie frÄn 2007 av omega 3-fettsyror och kakeksi (försÀmrat allmÀntillstÄnd) visade pÄ samband mellan intag av kosttillskott innehÄllande omega 3-fettsyror och förbÀttrat allmÀntillstÄnd hos cancer patienser med förbÀttrad aptit, viktökning och bÀttre allmÀn livskvalitet.

Ytterligare en studie frÄn 2009 visade att tillskott av EPA hjÀlpte cancer patienter att behÄlla sin muskelmassa.

Fler hÀlsovinster med omega 3 >>

Comments are closed.

https://www.krillolja.se/