Fiskeflottan

En ökad konkurrens kring krillfiske och en växande marknad kring kosttillskott baserade på krillolja kommer troligtvis medföra en omfattande uppgradering och modernisering (eller utbyte) av den nuvarande krillfiske flottan vilken bedriver fiske i Antarktis. Genomsnitts åldern på fartygen som används idag är nära 30 år.

I december 2010 renoverades det största och det mest avancerade fartyget i krillfiskeflottan, Thorshøvdi vilket ägs av Krillsea Group AS, renoveringen genomfördes av Fisker Strand Verft AS i Norge. Renoveringarna och ombyggnationerna av det tidigare lastfartyget uppgick till en kostnad av närmare 1 miljard kronor. Fartyget kommer att tjänst göra i farvattnen kring Antarktis där många av de övriga fartygen är byggda under 1970-talet.

Thorshovdi, ett av världen största och modernaste fartyg för krillfiske. (foto: Krillsea Group)

 

När Thorshøvdi bedriver fiske i området CCAMLR area 48 har ytterligare nio fartyg rätt att bedriva trålning efter krill samma område.Ett av dessa skepp är Saga Sea vilket är det äldsta i hela flottan och ägs av Aker Biomarine ASA. Fartyget genom gick två omfattande renoveringar under 1989 och 2005 och räknas nu som en av de modernaste trålarna.