ALA konvertering

Undersökningar har visat att möjligheten att konvertera ALA till EPA och vidare till DHA (det vill sÀga omega 3) i mÀnniskor Àr begrÀnsad och varierar mellan olika individer.

ala konvertering till omega3

Anledningen till att denna process Àr intressant Àr huruvida vegetariska kosttillskott med omega 3 ger nÄgon effekt eller inte. De vegetariska tillskotten, till exempel linfröolja, innehÄller nÀmligen enbart fettsyrorna ALA och LA. Dessa mÄste sedan av kroppen konverteras till DHA och EPA innan de kan fÄ nÄgon positiv effekt i kroppen. Av denna anledning sÄ rekommenderas oftast att ta kosttillskott med redan fÀrdig konverterade fettsyror, till exempel fiskolja och i vissa fall produkter baserade pÄ alger (för vegetarianer).

Kvinnor har bÀttre förmÄga att konvertera ALA jÀmfört med mÀn vilket troligtvis beror pÄ att kvinnor anvÀnder en mindre andel av kostens ALA i fettsyracykeln, alltsÄ nedbrytningsprocessen av fettsyror.

Detta visar pÄ att effektiv konvertering av ALA i kroppen trots allt Àr möjlig.

Goyens forskning om ALA konvertering till omega 3

Forskaren Goyens et al. menar att det Àr den absoluta mÀngden ALA i kroppen och i mindre utstrÀckning ration mellan omega 3- och omega 6-fettsyror som pÄverkar hur effektivt ALA konverteras till EPA.

LÀs mer om omega 3 hÀr >>

Comments are closed.

https://www.krillolja.se/