Tillverkare 🥇

Hur väljer du rätt märke och vilken krillolja är bäst i test 2023?

Rekommenderade hälsoprodukter.

Krillolja är dyrare än fiskolja, med som med det mesta, du får vad du betalar för. Krillolja är 2 till 3 gånger mer lättupptagligt jämfört med Omega-3 i fiskolja (triglyceridform vs fosfolipider). Tack vare den höga halten av antioxidanter i krillolja är hållbarheten dock mycket längre än jämfört med fiskolja.

❤️ Högsta kvalitet och ren krillolja, rik på DHA och EPA (bästa val)

UPPDATERING den 1:e januari 2023: med hänsyn till tillgänglighet, miljö, pris och kvalité rekommenderar vi nu endast ovanstående Omega-3 från hållbart fiskad krill i Antarktis från Healthwell.

 

megared omega-3 krillolja 620px

Nästan alla krillolja produceras av Neptune Technologies & Bioresources och Aker BioMarine. Den marknadsförs dock av flera olika underleverantörer, det betyder alltså att i princip all krillolja kommer från samma ställe och att doseringen är den samma. Största skillnaden är olika varumärken och hur länge den har lagerförts, viket naturligtvis också gäller för fiskolja.

Krillolja eller fiskolja: Vad är bästa valet och varför?

Den stora skillnaden mellan fiskolja och krillolja är att krillolja innehåller minst 40 procent fosfolipider samt astaxantin. Fiskolja har inga fosfolipider. Dessa fettämnen ger krillolja dess speciella egenskaper för vilket den är känd. De övriga 60 procenten i krillolja är antingen i formen triglycerider eller som fria fettsyror. Triglyceriderna i krilloljan har i sig inga speciella egenskaper men utan fosfolipiderna skulle krillolja inte vara något annat än en sämre variant av fiskolja. Se även krillolja eller fiskolja.

Det betyder att innehållet av fosfolipider är mycket viktigt då du väljer en krillolja och skall aldrig vara mindre än 40 procent.

Naturligt kan krillolja inte innehålla mer än 45 procent fosfolipider på grund av att över denna nivå övergår oljan till fastform, den stelnar i rumstemperatur liksom margarin. För att komma runt denna begränsning tillsätter vissa tillverkare lösningsmedel oftast i form av sorbitol.

Det finns krillolja på marknaden UTAN fosfolipider eller mycket små mängder (5mg jämfört med 400mg i naturlig krillolja).

Denna marknadsför som äkta krillolja men har inga av de fördelar som krillolja är känt för.

Vilken krillolja är bäst?

Tre kloka och bra alternativ bland de vanligast förekommande varumärkena i Sverige. Här listar vi det topp 3 bästa produkterna. Alla dessa anser vi vara bäst i test när det gäller val av krillolja. Samtliga av dessa alternativ är bra miljöval där krilloljan kommer från hållbart krillfiske i renaste vatten från Antarktis. Vi listar produkterna i ordning med hänsyn till både pris och kvalité.

Bästa krilloljan först och sedan två alternativ från butik.

❤️ OmniKrill « bästa val för de flesta, rik på DHA, EPA & Astaxantin (199 kr, 60 kapslar, fri frakt)

🤍 Sanpharm « bra för vissa, finns på Apotea (199 kr, 60 kapslar)

🤍 Life Krill Oil K3 « bra för vissa, finns hos Life Hälsokost (249 kr, 60 kapslar)

 

I andra fall:

Internationella märken

Ett par mer eller mindre kända och internationella testade kvalitetsprodukter:

Globala aktörer och producenter av krillolja

De största företagen (globalt) som är involverade i tillverkning och marknadsföring av Omega-2, fiskolja och krillolja är:

Hållbart och miljövänligt fiska av krill

Krillolja utvinns ur krill från Antarktiska oceanen och har som högst nivå av omega-3 under höstsäsongen.

 • Krillolja kommer från små kräftdjur som kallas krill.
 • Den innehåller omega-3 och astaxanthin.
 • Säljs i kapslar som kosttillskott.
 • Kan ha fördelar för hjärthälsa och inflammationer.

Alla seriösa tillverkare av krillolja har en olja som kommer uteslutande från Antarktisk-krill, vilket innebär att 100 procent av oljan utvinns ur Euphausia superba. Alla seriösa aktörer har dessutom en miljöprofil för hållbart fisk. Se exempel ovan, märkt med certifieringen ”Friends of the Sea”.

4 svar på ”Tillverkare 🥇”

  • Skulle inte rekommendera att du bryter upp kapseln eftersom kapseln gör att du slipper smaken och lukten av oljan.. Om du har skulle ha svårt att svälja kapseln så antar jag att du kan att bryta upp den, men smaken och lukten kan vara rätt obehaglig…

   Svara
 1. Hej, Jag har precis hittat till er fantastiska sida men jag kan inte hitta någon information om själva framställningen av krillolja. Vet ni något om vissa ämnen tar skada av själva processen för framställning av oljan och inså fall när? Jag tänker främst på upphettning av oljan och att man då riskerar att förlora några av godsakerna som finns i oljan. Vet ni någon leverantör som har en bra process för detta?

  Tack på förhand!

  Svara
  • Ja, processen för att framställa krillolja är kritisk för att få en bra produkt. Fosfolipiderena i krillolja som gör den så mycket bättre än fiskolja är mycket känsliga för värme. Det är därför mycket viktigt att krilloljan utvinns på ett skonsamt sätt. Till exempel har Neptune Tech har en patenterad process för utvinning som ger flera fördelar bl.a. mer antioxidanter astaxanthin än jämförbara produkter. Se Rekommenderade hälsoprodukter här ovan.

   Svara

Lämna en kommentar