Tillverkare

Hur väljer du rätt märke och vilken krillolja är bäst i test 2020?

Krillolja är dyrare än fiskolja, med som med det mesta, du får vad du betalar för. Krillolja är 2 till 3 gånger mer lättupptagligt jämfört med Omega-3 i fiskolja (triglyceridform vs fosfolipider).

Nästan alla krillolja produceras av Neptune Technologies & Bioressources Inc och AkerBioMarine. Den marknadsförs dock av flera olika underleverantörer, det betyder alltså att i princip all krillolja kommer från samma ställe och att doseringen är den samma. Enda skillnaden är olika varumärken och hur länge den har lagerförts, viket naturligtvis också gäller för fiskolja.

UPPDATERING den 11:e november 2020 (ta hand om dig där ute! 😷)! p.g.a. tillgänglighet, pris och kvalité rekommenderar vi nu endast denna Omega-3 från hållbart fiskad krill, rik på DHA och EPA.

Tack vare den höga halten av antioxidanter i krillolja är hållbarheten dock mycket längre än jämfört med fiskolja.

megared omega-3 krillolja 620px

Krillolja eller fiskolja: Vad är bästa valet och varför?

Den stora skillnaden mellan fiskolja och krillolja är att krillolja innehåller minst 40 procent fosfolipider. Fiskolja har inga fosfolipider. Dessa fettämnen ger krillolja dess speciella egenskaper för vilket den är känd. De övriga 60 procenten i krillolja är antingen i formen triglycerider eller som fria fettsyror. Triglyceriderna i krilloljan har i sig inga speciella egenskaper men utan fosfolipiderna skulle krillolja inte vara något annat än en sämre variant av fiskolja.

Det betyder att innehållet av fosfolipider är mycket viktigt då du väljer en krillolja och skall aldrig vara mindre än 40 procent.

Naturligt kan krillolja inte innehålla mer än 45 procent fosfolipider på grund av att över denna nivå övergår oljan till fastform, den stelnar i rumstemperatur liksom margarin. För att komma runt denna begränsning tillsätter vissa tillverkare lösningsmedel oftast i form av sorbitol.

Det finns krillolja på marknaden UTAN fosfolipider eller mycket små mängder (5mg jämfört med 400mg i naturlig krillolja).

Denna marknadsför som äkta krillolja men har inga av de fördelar som krillolja är känt för.

rek.

Rekommenderade hälsoprodukter – krillolja

Tre kloka alternativ bland de vanligast förekommande varumärkena i Sverige.

Bästa först och sedan två alternativ från butik.

 • OmniKrill « bra för många, rik på DHA, EPA & astaxantin. Fri frakt.
 • Sanpharm « bra för vissa, finns på apoteket.
 • Life « bra för vissa, finns i lifebutiken.

 

Undvik:

Internationella märken

Ett par mer eller mindre kända internationella kvalitetsprodukter:

Globala aktörer och producenter av krillolja

De största företagen (globalt) som är involverade i tillverkning och marknadsföring av krillolja är:

Krillolja utvinns ur krill från Antarktiska oceanen och har som högst nivå av omega-3 under höstsäsongen.

Alla seriösa tillverkare av krillolja har en olja som kommer uteslutande från Antarktisk-krill, vilket innebär att 100 procent av oljan utvinns ur Euphausia superba.

2 Responses to Tillverkare

 1. Marianne 2019-02-09 at 20:27 #

  Hej, Jag har precis hittat till er fantastiska sida men jag kan inte hitta någon information om själva framställningen av krillolja. Vet ni något om vissa ämnen tar skada av själva processen för framställning av oljan och inså fall när? Jag tänker främst på upphettning av oljan och att man då riskerar att förlora några av godsakerna som finns i oljan. Vet ni någon leverantör som har en bra process för detta?

  Tack på förhand!

 2. Alfred Lundin 2019-02-09 at 20:35 #

  Ja, processen för att framställa krillolja är kritisk för att få en bra produkt. Fosfolipiderena i krillolja som gör den så mycket bättre än fiskolja är mycket känsliga för värme. Det är därför mycket viktigt att krilloljan utvinns på ett skonsamt sätt. Neptune Tech har en patenterad process för utvinning som ger flera fördelar bl.a. 7x mer antioxidanter astaxanthin än jämförbara produkter, läs mer här. Neptune krillolja (NKO) finns i OmniKrill, varför jag rekommenderar denna krillolja.

Leave a Reply

https://www.krillolja.se/